Susceptibility of onion cultivars to infection by pathogenic bacteria
Podatność odmian cebuli na porażenie przez patogeny bakteryjne
Beata Kowalska, e-mail: Beata.Kowalska@inhort.pl
Instytut Ogrodnictwa Pracownia Mikrobiologii , Konstytucji 3 Maja 1/3, 96‐100 Skierniewice , PolskaUrszula Smolińska
Instytut Ogrodnictwa Pracownia Mikrobiologii , Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice , PolskaStreszczenie |
There is limited information about the resistance of onion cultivars to bacterial diseases registered in Poland. Therefore, in the presented work 33 varieties of onion were examined for their susceptibility to infection by Burkholderia cepacia, B. gladioli pv. alliicola and Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. It was found that most of the studied cultivars were sensitive to infection by B. cepacia. In the case of P. carotovorum subsp. carotovorum and B. gladioli pv. alliicola the susceptibility of studied cultivars varied. Alonso F1 cultivar showed the highest resistance to bacterial infection.
W wykazie zarejestrowanych w Polsce odmian cebuli brak jest informacji na temat ich odporności na choroby bakteryjne. W ramach pracy przebadano podatność 33 odmian na porażenie przez Burkholderia cepacia, B. gladioli pv. alliicola i Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. Niemal wszystkie odmiany były wrażliwe na porażenie przez B. cepacia. Większe zróżnicowanie w podatności między odmianami obserwowano w przypadku porażenia przez P. carotovorum subsp. carotovorum i B. gladioli pv. alliicola. Odmiana Alonso F1 wykazała najmniejszą podatność na porażenie przez wszystkie badane bakterie. |
Słowa kluczowe |
susceptibility; onion; pathogenic bacteria; podatność; cebula; bakterie patogeniczne |
Progress in Plant Protection (2014) 54: 185-190 |
Data pierwszej publikacji on-line: 2014-06-30 00:00:00 |
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2014-030 |
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy |