Progress in Plant Protection

Przegląd aktualnych narzędzi internetowych wspierających ochronę roślin oraz wybranych badań w rolnictwie ekologicznym w Polsce
A review of current digital tools supporting crop protection and research oriented to organic farming in Poland

Jolanta Kowalska, e-mail: j.kowalska@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznan, Polska

Joanna Krzymińska, e-mail: j.krzyminska@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska

Joanna Łukaszyk, e-mail: j.lukaszyk@iorpib.poznan.pl

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Władysława Węgorka 20, 60-318 Poznań, Polska
Streszczenie

Od lat 80. XX wieku rolnictwo ekologiczne w Polsce stopniowo się rozwija, a przystąpienie Polski do Unii Europejskiej przyspieszyło ten proces dzięki finansowemu wsparciu. Obowiązkowa certyfikacja produkcji ekologicznej ma zapewnić utrzymanie jakości produk­cji żywności i ochrony środowiska, co jest dużym wyzwaniem biorąc pod uwagę ograniczony asortyment produktów dozwolonych do stosowania w zabiegach bezpośrednich. W dobie cyfryzacji rolnictwo korzysta z nowoczesnych narzędzi do optymalizacji pracy i zwięk­szenia efektywności. System informacji rolniczej, szczególnie z przeznaczeniem dla rolnictwa ekologicznego w Polsce jest rozproszony,a rolnicy często nie mają ani wiedzy, ani dostępnych źródeł. Istotne jest stworzenie kompleksowego i aktualnego systemu informacyjnego,wspieranego zarówno przez państwo, jak i sektor prywatny. Wyniki badań z rolnictwa ekologicznego powinny być przekładane na prosty język i być dostępne online, zgodnie z oczekiwaniami rolników. Artykuł przedstawia aktualne cyfrowe narzędzia wspierające rolnictwo ekologiczne oraz wybrane wyniki badań w Polsce mające na celu wspieranie rolników w ochronie roślin w gospodarstwie ekologicznym.

 

Since the 1980s organic farming in Poland is consequently developing, and the accession to the European Union has accelerated this process due to financial support. Mandatory certification of organic production is intended to ensure that the quality of food production and environmental protection are maintained, which is a challenge considering the limited range of products allowed for use in direct treatments. In the digitalization era, agriculture utilizes modern tools for process optimization and efficiency enhancement. The agricul­tural information system in Poland, especially for organic farming, is decentralized and often farmers are not have the available sources and knowledge about them. It is crucial to establish a comprehensive and up-to-date information system, supported by both the govern­ment and the private sector. Research results on organic farming should be expressed in straightforward language and available online, according to the expectations of farmers. The article provides insight into current digital tools and selected research in Poland findings to support organic farmers in crop protection in organic farms.

Słowa kluczowe
substancje podstawowe; narzędzia cyfrowe; wyszukiwarka; platforma sygnalizacji agrofagów; środki ochrony roślin; badania na rzecz rolnictwa ekologicznego; basic substances; digital tools; search engines; online pest warning system; plant protection products; research in organic farming
Referencje

Charon M., Robin D., Marchand P.A. 2019. The importance of substances without maximum residue limit (MRL) in integrated pest management (IPM). Biotechnologie, Agronomie, Société et Environnement 23 (1): 22–29. DOI: 10.25518/1780-4507.17666

 

Costantini E., La Torre A. 2022. Regulatory framework in the European Union governing the use of basic substances in conven­tional and organic production. Journal of Plant Diseases and Protection 129 (4): 715–743. DOI: 10.1007/s41348-022-00569-9

 

Czech D. 2023. Cele strategiczne i finansowanie Europejskiego Zielonego Ładu. Challenger 5: 42–50.

 

Daniel C., Dierauer H., Clerc M. 2013. The potential of silicate rock dust to control pollen beetles (Meligethes spp.). s. 47–55. W: Integrated Control in Oilseed Crops (B. Koopmann, S.M. Cook, N. Evans, B. Ulber, red.). IOBC – WPRS Bulletin, Goet­tingen, 218 ss.

 

Dorn B., Jossi W., Humphrys C., Hiltbrunner J. 2013. Screening of natural products in the laboratory and the field for control of pollen beetles. Journal of Applied Entomology 138 (1–2): 109–119. DOI: 10.1111/jen.12086

 

Eurostat. Developments in organic farming [online]. https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title= Developments_in_organic_farming [dostęp: 14.05.2024].

 

Głodowska M., Gałązka A. 2017. Wpływ rolnictwa ekologicznego na środowisko w koncepcji rozwoju zrównoważonego. Wieś i Rolnictwo 2 (175): 147–165.

 

Golik D., Żmija D. 2017. Rolnictwo ekologiczne i perspektywy jego rozwoju w Polsce w świetle doświadczeń unijnych. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 1 (961): 117–129.

 

Groszyk J. 2022. Rolnictwo ekologiczne w Polsce w kontekście strategii unijnych. Infos. Zagadnienia Społeczno‑Gospodarcze 4 (296): 1–4.

 

HortiOchrona [online]. www.hortiochrona.inhort.pl [dostęp: 14.05.2024].

 

Horváth A., Kovács B., Nagy G. 2013. Application of mint and cinnamon against Fusarium disease of winter wheat. Episteme 18 (3): 297–304.

 

Jasiński J., Śpiewak R., Hałasiewicz A., Gelo-Kluczyńska M. 2017. System transferu wiedzy w rolnictwie ekologicznym – określenie barier rozwoju rynku. Wydawnictwo Naukowe Scholar Sp. z o.o., Warszawa, 79 ss.

 

Jętkowska J. 2022. Rolnictwo ekologiczne w Polsce. Udział ekologicznych użytków rolnych w kontekście Europejskiego Zielo­nego Ładu. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 107 (1): 5–21.

 

Kienzle J., Smith-Weißmann K., Calmels M., Lang I. 2020. Plant health care in organic farming. IFOAM Organics Europe, Brus­sels, Belgium, 15 ss.

 

Kłos L. 2010. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce po wstąpieniu do Unii Europejskiej. s. 48–64. W: Rolnictwo w kontekście zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich. Economicus, Warszawa, 237 ss.

 

Kosior K. 2023. Projekty badawczo-rozwojowe na rzecz rolnictwa cyfrowego w Polsce. Annals of the Polish Association of Ag­ricultural and Agribusiness Economists/Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 25 (1): 124–139. DOI: 10.5604/01.3001.0016.2309

 

Kowalska J. 2014. Uprawa rzepaku ozimego w systemie ekologicznej produkcji. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 3 (77): 72–81.

 

Kowalska J., Łukaszyk J., Tyburski J. 2022. Poradnik ochrony roślin w rolnictwie ekologicznym. Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy, Poznań, 142 ss. ISBN 978-83-64655-79-1.

 

Kowalska J., Roszkowski S., Krzymińska J. 2021. Substancje podstawowe – efektywne uzupełnienie metod ochrony upraw. Prog­ress in Plant Protection 61 (2): 139–146. DOI: 10.14199/ppp-2021-015

 

Kowalska J., Tyburski J., Krzymińska J., Jakubowska M. 2020a. Effects of seeds treatment with mustard meal in control of Fusar­ium culmorum Sacc. and the growth of common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare). European Journal of Plant Pathology 159 (3): 327–338. DOI: 10.1007/s10658-020-02165-9

 

Kowalska J., Tyburski J., Matysiak K., Tylkowski B., Malusá E. 2020b. Field exploitation of multiple functions of beneficial micro­organisms for plant nutrition and protection: real possibility or just a hope? Frontiers in Microbiology 11: 1904. DOI: 10.3389/ fmicb.2020.01904

 

Kuske S., Pilz C., Koelliker U. 2013. Phenotypic search for promising entomopathogenic fungal isolates to control pollen beetles. s. 79–81. W: Integrated Control in Oilseed Crops (B. Koopmann, S.M. Cook, N. Evans, B. Ulber, red.). IOBC – WPRS Bul­letin, Goettingen, 218 ss.

 

Łuczka W. 2023. Problemy rozwoju rolnictwa ekologicznego w opinii rolników. Annals of the Polish Association of Agricultural and Agribusiness Economists/Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 25 (4): 283–295. DOI: 10.5604/01.3001.0054.0916

 

Małuszyńska E., Szydłowska A. 2009. Wstępna ocena skuteczności wybranych metod zaprawiania nasion do stosowania w rol­nictwie ekologicznym. Komunikat. Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin 252: 27–33. DOI: 10.37317/biul-2009- 0052

 

Marchand P.A. 2015. Basic substances: an opportunity for approval of low‐concern substances under EU pesticide regulation. Pest Management Science 71 (9): 1197–1200.

 

Marchand P.A. 2017. Basic and low-risk substances under European Union pesticide regulations: a new choice for biorational portfolios of small and medium-sized enterprises. Journal of Plant Protection Research 57 (4): 433–440. DOI: 10.1515/jppr- 2017-0056

 

Miecznikowska-Jerzak J. 2022. Stan i perspektywy rolnictwa ekologicznego w Polsce – ocena wyzwań i szans wdrażania Europe­jskiego Zielonego Ładu w rolnictwie. Rocznik Integracji Europejskiej 16: 265–283. DOI: 10.14746/rie.2022.16.16

 

Orconneau Y., Taylor A., Marchand P.A. 2022. Basic substances in organic agriculture: current status. Chronicle of Bioresource Management 6 (3): 076–083.

 

Orzali L., Allagui M.B., Chaves-Lopez C., Molina-Hernandez J.B., Moumni M., Mezzalama M., Romanazzi G. 2023. Basic sub­stances and potential basic substances: key compounds for a sustainable management of seedborne pathogens. Horticulturae 9 (11): 1220. DOI: 10.3390/horticulturae9111220

 

Pavela R. 2016. History, presence and perspective of using plant extracts as commercial botanical insecticides and farm products for protection against insects - a review. Plant Protection Science 52 (4): 229–241. DOI: 10.17221/31/2016-PPS

 

Platforma Sygnalizacji Agrofagów wsparciem dla rolników. 2020. https://www.agropolska.pl/uprawa/ochrona-roslin/platforma-sygnalizacji-agrofagow-wsparciem-dla-rolnikow,314.html [dostęp: 10.05.2024].

 

Proces zatwierdzania substancji podstawowych [online]. https://www.gov.pl/web/rolnictwo/proces-zatwierdzania-substancji-pod­stawowych [dostęp: 06.05.2024].

 

Romanazzi G., Orçonneau Y., Moumni M., Davillerd Y., Marchand P.A. 2022. Basic substances, a sustainable tool to complement and eventually replace synthetic pesticides in the management of pre and postharvest diseases: reviewed instructions for users. Molecules 27 (11): 3484. DOI: 10.3390/molecules27113484

 

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007. 2018. https://eur-lex.europa.eu/ legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32018R0848 [dostęp: 14.05.2024].

 

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1165 z dnia 15 lipca 2021 r. zezwalające na stosowanie niektórych produktów i substancji w produkcji ekologicznej oraz ustanawiające ich wykazy (Tekst mający znaczenie dla EOG). 2021. https://eur-lex. europa.eu/eli/reg_impl/2021/1165/oj?locale=pl [dostęp 14.05.2024].

 

Sazońska B. 2020. Zasady prowadzenia gospodarstw w systemie rolnictwa ekologicznego. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Radom, 24 ss.

 

Szczepaniak W. (red.). 2023. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2021–2022. Omikron Sp. z o.o., Warsza­wa, 97 ss.

 

Śpiewak R., Jasiński J. 2019. Knowledge transfer in the organic farming system: the role of agricultural advisory service. Journal of Agribusiness and Rural Development 51 (1): 77–83. DOI: 10.17306/J.JARD.2019.01111

 

Toffolatti S.L., Davillerd Y., D’Isita I., Facchinelli C., Germinara G.S., Ippolito A., Khamis Y., Kowalska J., Maddalena G., March­and P., Marcianò D., Mihály K., Mincuzzi A., Mori N., Piancatelli S., Sándor E., Romanazzi G. 2023. Are basic substances a key to sustainable pest and disease management in agriculture? An open field perspective. Plants 12 (17): 3152. DOI: 10.3390/ plants12173152

 

Trojanowski P. 2022. Komunikacja jako kultura uczestnictwa (w rynku). Zmiany w przestrzeni komunikacyjnej rynkowego otoczenia rolnictwa i producentów rolnych po akcesji Polski do UE. Fabrica Societatis 5: 8–24. DOI: 10.19195/2657-3679.5.1

 

Ustawa z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej. 2022. https://eli.gov.pl/eli/DU/2022/1370/ ogl/pol [dostęp: 17.06.2024].

 

Willer H., Trávníček J., Schlatter S. (red.). 2024. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends. IFOAM, Bonn, 352 ss.

 

Wojciechowski B. 2024. Aplikacje, które każdy rolnik powinien mieć w swoim smartfonie. https://antyweb.pl/aplikacje-dla-rolnikow [dostęp: 10.05.2024].

 

Wrzaszcz W. 2023. Zielona transformacja polityki rolnej w Unii Europejskiej. s. 81–112. W: Zielone Finanse (M. Burchard-Dziubińska, K. Prandecki, red.). Polska Akademia Nauk, Komitet Prognoz „Polska 2000 Plus”, 163 ss. ISBN 978-83-66847- 45-3.

 

Zieliński M. 2021. Rolnictwo ekologiczne w Polsce jako źródło dóbr publicznych na obszarach szczególnie predestynowanych do jego rozwoju. Wieś i Rolnictwo 193 (4): 77–106. DOI: 10.53098/wir042021/04

Progress in Plant Protection (2024) 64: 117-126
Data pierwszej publikacji on-line: 2024-08-08 16:36:48
http://dx.doi.org/10.14199/ppp-2024-011
Pełny tekst (.PDF) BibTeX Mendeley Powrót do listy